Ruokapäiväkirja

Ohje ruokapäiväkirjan pitämisestä ja kuvaus ravitsemusprosessin vaiheista.

PT-sopimukseen voidaan sisällyttää 3 päivän ruokapäiväkirjan seuranta. Saat ohjeet ruokapäiväkirjan seurantaan, joka tapahtuu nettisivustolla Fineli. Luot tänne oman ruokapäiväkirjan, jota pääset täydentäämään aina halutessasi. Voit halutessasi myös pitää kirjaa paperilomakkeelle tai sähköpostitse jaettavaan tiedostoon. On havainnollista, jos otat myös aterioistasi valokuvat. Ruokapäiväkirjan täyttäminen ohjeistetaan henkilökohtaisesti.

Ravitsemusprosessi etenee seuraavasti: Saat ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen sinulle sopivassa muodossa, pidät ruokapäiväkirjaseurantaa 2 arkipäivää ja 1 viikonlopun päivän, käyn läpi ruokapäiväkirjasi, saat sähköpostitse tai henkilökohtaisesti kommentit ruokapäiväkirjastasi. Lisäpalveluina voit valita lisäohjeita ja suosituksia, ravitsemusluennon tai vaikka yhteisen kaupassakäynnin. Tiukkaa ruokaohjelmaa emme rakenna, vaan tarkoituksena on löytää hyvä ateriarytmi ja riittävä energia- ja suojaravintoaineiden saanti monipuolisesti sinulle sopivalla tavalla, vaikkapa vegaaniruokavaliossa.

Ruokapäiväkirjassa kirjaat ylös mahdollisimman tarkasti päivän aikana nautitun ruoan ja juoman (aamu/iltapala, välipalat, ateriat jne. Ainoastaan vettä ei tarvitse merkitä). Pyri olemaan muuttamatta syömistäsi, jotta saadaan mahdollisimman oikeellinen kuva ruokailuistasi. Syötä ruokien tiedot Terveyden ja hyvinvointilaitoksen fineli.fi-ohjelmaan ja kirjaa ruoan laatu ja määrä. Kirjaa tiedot ohjelmasta sähköpostillla saamaasi taulukkoon, johon voi liittää myös kuvia.

Yhdessä pohdimme: Kuinka paljon energiaa saadaan ja mistä lähteistä? Riittääkö ravintoaineiden määrä kattamaan päivittäisen suosituksen? Miten liikuntapäivän ja passiivisemman päivän olisi hyvä erota energiansaannilta? Saadaanko jotain ravintoainetta liikaa suosituksiin nähden? Onko ruokailun rytmitys järkevä? Tarvitaanko jotakin lisää/mitä voisi vähentää ja mistä lähteistä niitä kannattaa niitä saada?

Tarvitsetko sinä apua ravitsemuksen seurantaan? Kaipaatko apuja ruokarytmin ja sopivan energiajakauman löytämiseen? Vai haluaisitko muuttaa ravitsemustasi kasvisvoittoiseksi, mutta samalla liikuntaa tukevaksi? Ota yhteyttä!!