Arjenhallinta

Arjen kokonaiskuormitus ja arjenhallinta

Osa meistä tarvitsee kalenterin, johon merkitsee työtehtävien ja sovittujen menojen lisäksi myös merkinnät liikkumisesta ja jopa lepäämisestä. Olemme yksilöitä levon tarpeen suhteen, mutta nykymaailmassa joutenolo ja todellinen lepo voivat jäädä saavuttamatta. Urheilijat, jotka harjoittelevat yli 15 tuntia viikossa voivat tarvita päiväunet, varsinkin jos harjoitukset ovat rankkoja ja kestoltaan pitkiä tai niitä on kaksi päivässä. Useimmille kuntoilijoille tai kunto-urheilijoille riittää arjen rytmittäminen niin, että siihen kuuluu hengähdystaukoja, riittävää laadukasta yöunta ja monipuolista ja energiansaanniltaan sopivaa ravintoa.

Onko sinun elämänhallintasi kunnossa? Aloita merkitsemällä ylös paperille asioita jotka ovat sinulle tärkeitä elämässä? Teetkö niitä asioita riittävästi ja tavalla, joka tuo sinulle iloa? Liikutko monipuolisesti? Onko sinulla mahdollisuutta olla jouten ilman sähköisiä ärsykkeitä vaikka kirjan kanssa tai luonnossa liikkuen? Ehditkö näkemään ystäviä ja sukulaisia? Onko terveytesi riittävän hyvä? Vietätkö aikaa perheesi kanssa niin kuin haluat? Kuljettaako elämä ja arjen hektisyys sinua vain hallitsetko sinä omaa elämääsi? Olisiko aika priorisoida omaan hyvinvointiin?!

Elämänhallinta ja tavoitteisiin tähtääminen vaatii harjoittelua!

Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu sopivasta tasapainosta mm. liikunta työ/opiskelu, sosiaaliset suhteet, ravitsemus, lepohetket ja hyvä yöuni. Liikunnassa superkompensaation eli kunnon ja kehittymisen edellytyksenä on nousujohteinen harjoittelu sekä riittävä lepo ja laadukas ravinto.