Mielen hallinta

Mistä osa-alueista psyykkinen vahvuus koostuu: Oman persoonnallisuuden tuntemuksesta, itseluottamuksen lisääntymisestä, koetusta pätevyydestä (kompetenssin tunne), elämänhallinnan tunteesta. Psyykkinen vahvuus koostuu myös ja motivaatiosta, vireystilan säätelystä, rentoutumisesta ja keskittymisestä. Näitä kaikkia voidaan harjoituttaa tietoisesti erilaisten harjoitusten kautta ja minultakin löytyy sinulle näihin työkaluja. Jos kaipaat luettavaa, voin lämpimästi suositella Jarmo Liukkosen Psyykkinen vahvuus – Mielen taitojen harjoituskirja sekä Christina Forssell: HUIPULLE! Henkinen valmistautuminen urheilussa -kirjoja.

Liikunta vaikuttaa tutkitusti suurimmalla osalla ihmisiä positiivisesti mielialaan ja kohentaa sairauksista kärsivien mielialaa (UKK-instituutti: Liikunta ja mieliala). Hyvää tietoutta ja todistettuja menetelmiä löydät vaikka kirjasta Scott Douglas (2019) Juoksu on parasta terapiaa.

Poikkeuksellinen näky – onko tällaista olemassakaan? Käytä kaikkia aistejasi! Kokeile vaikka luonnossa keskittyä yhden aistin käyttöön kerrallaan. Merenrannassa sulje ensin silmäsi: miltä tuuli tuntuu kasvoilla, miltä meri tuoksuu, miltä kuulostaa kun aallot lyövät rantaan, avaa silmäsi: kuinka kauaksi voin erottaa vaahtopäitä? Käytä myös mielikuvitustasi!

Älä odota mahdollisuutta – luo se!

Jos kaipaat lisää motivointia liikkumiseesi niin liikunnan (uudelleen)aloittajana tai tavoitteellisena kilpakuntoilijana yksilövalmennuksessa kirkastetaan yhdessä omia tavoitteita. Palastellaan niitä osatavoitteisiin ja yhdess fyysisen harjoittelun kanssa myös psyykkinen vahvuus ja suorituskyky kasvavat! Voimme tehdä urheiluun ja liikuntaan liittyviä itseluottamusharjoituksia, joissa mietitään omia vahvuuksia, onnistumisia ja pyritään miettimään miten näitä lisätään ja mietitään itselle sopivaa positiivista ja kannustavaa itsepuhetta. Tarvittaessa annan vinkit urheilupsykologin käyttämiseksi.

Vinkkejä hyvään oloon ja elämänhallintaan saat vaikkapa seuraavilla harjoituksilla

  • Kiitollisuuspäiväkirja: Kirjaa viikon ajan postitiivisia asioita päiväkirjaan. Tee tietoiseksi ja näkyväksi hyvä, vaikkapa ihan pienetkin asiat!
  • Tee hengitysharjoituksia (Ks. myös kohta Uni ja Lepo), joissa sanot kiitos jokaisella uloshengityksellä. Toista 10 kertaa.
  • Ankkuriharjoitus: Rentouta itsesi 3-4 minuutin ajan. Pudota mielessäsi veneen ankkuri pohjaan. Hengitä rauhallisesti ja mieti joka hengityksellä ”keskityn ja rauhoitun”. Noin kymmenennellä hengityksellä sano itsellesi: ”olen nyt juuri niin rauhallinen ja keskittynyt, kuin tässä hetkessä voin”.

Yksi ankkuriharjoitus lötyy 2 minuutin audiona myös täältä Oivameili.fi sivustolta Pudota ankkuri

  • Kirjoita itsellesi kirje, jota ei tarvitse jakaa muiden kanssa. Kirje voi auttaa selkiyttämään ajatuksiasi. Voit kirjoittaa myöhemmin uuden kirjeen, jossa keskityt johonkin tiettyyn osa-alueeseen esim. liikuntaan.
  • Puhuttele itseäsi lempeästi. Katos peiliin ja hymyile itsellesi. Kehu!
Kiitä, kannusta ja kehu myös muita! Hyvä ilmapiiri tarttuu 🙂

Lähteet: Jarmo Liukkonen (2017) Psyykkinen vahvuus – Mielen taitojen harjoituskirja sekä Christina Forssell (2014) HUIPULLE! Henkinen valmistautuminen urheilussa, Pippa Laukka (2017) Hvinvoiva nainen sekä Matikka ja Roos-Salmi (toim.) (2012) Urheilupsykologian perusteet, UKK-intistuutti: Liikunta ja mieliala sekä Scott Douglas (2019) Juoksu on parasta terapiaa