Mitä on hyvä kunto?

Hyvä kunto on yksillöllistä ja jollekin se tarkoittaa mahdollisimman hyvää terveyttä ja toimintakykyä eli kykyä selviytyä arkiaskareista ja toiselle hyvä kunto tarkoittaa maratonin juoksemista hyvällä ajalla. Terveyskunto muodostuu kestävyyskunnosta, tuki-ja liikuntaelimistön kunnosta ja motorisesta kunnosta sekä kehonkoostumuksesta. Tätä laajempana käsitteenä pidetään fyysistä kuntoa eli fyysistä suorituskykyä.

UKK-instituutti julkaisi lokakuussa 2019 uuden Liikuntakartion, jossa ensimmäistä kertaa huomioitiin liike kokonaisuudessa. Kartion pohjana on palauttavan unen merkitys, paikallaanolon mahdollisimman runsas tauottaminen sekä kevyt liikuskelu. Nämä ovat pohjana muulle liikkumiselle, joiden minimisuositusmäärät noudattelevat täsmälleen aiempia suosituksia:

1 t 15 min / vko rasittavaa liikkumista (hengästyttää kunnolla) TAI 2 t 30 min / vko reipasta liikkumista (PPP eli pitää pystyä puhumaan) SEKÄ 2 krt / vko Lihaskuntoa- ja liikkeenhallintaa. Tärkeää näissä on yksilöllisyys! Eli toiselle rasittava liikunta on kävelyä ja toisen täytyy juosta kovaa, jotta se on rasittavaa.

Olin mukana 21.10.2019 UKK-instituutin Aikuisten liikkumisen suosituksien julkistamistilaisuudessa. Käytin tilaisuuden lopussa puheenvuoron, jossa haastoin UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankaria lanseeraamaan suositukselle pikaisesti nimen. Vastauksena oli epämääräinen ”kansa päättää”, mutta UKK-instituutti julkisti 28.10 kyselyn nimiehdotuksille. Käytän omaa suosikkiani liikuntakartiota, joka toivottavasti vakiintuu!
Kehittymisen kolmio. Lähde: Terve Urheilija -sivusto

Tavoitteellisesti liikkuvalle, joka haluaa parantaa suorituskykyään edellä mainitut suositukset ovat tietysti vähäisiä. Paljon liikkuvan ja urheilijan kannattaa tsekata Terve Urheilija -sivusto sekä Kasva Urheilijaksi -sivusto, joka sopii hyvin myös aikuiselle. Terve Urheilija sivuston materiaali on laajaa ja myös lajikohtaisia ohjeita on runsaasti. Keskiössä on kokonaisvaltaisuuden huomioiminen harjoittelussa sisältäen myös terveysnäkökulmat, vammojen ehkäisyn ja ravitsemuksen.

Hyvä kunto on yksilöllistä! Kestävyys eli kyky vastustaa väsymystä on tärkeä kunto-ominaisuus. Peruskestävyys on pohja kestävyydelle ja kestävyyslajien kilpaurheilijatkin harjoittelevat 80-85 % PK-alueella. Tästä oppia kaikille!

Jos haluat kohentaa kuntoasi ja parantaa liikkumisen suoritustekniikkaa, kurkkaa lisätietoa Jola Training – Liikunnanohjaus.

Lähteet: Terveysverkko, UKK-instituutti, Terve Urheilija, Kasva Urheilijaksi sekä Suni & Taulaniemi (toim.) (2012) Terveyskunnon testaus – menetelmä terveysliikunnan edistämiseen. Sanoma Pro.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *